Egészségügy

Az óbecsei szülőszoba felkészülten várja az újszülötteket

Bogdanović Zorana | 2019. november. 8. | 11:01 | Egészségügy

Óbecsén 1991 óta nincs szülészet, de az Egészségház emeleti szülőszobája felkészülten várja az újszülöttek érkezését. Az utóbbi tíz évben a mentőszolgálat évente 5 és 12 közötti sürgős szülést vezet le, amelyek természetüknél fogva nem várhatják meg az utazást Újvidékre, Verbászra vagy Zentára.

Habár a mentőszolgálatra vonatkozó törvényi normatívák nem foglalnak magukba bábákat, Óbecsén ők felbecsülhetetlenek mind a szülészetek távolsága, mind a sürgős szülések során fellépő esetleges komplikációk miatt.

Az egyik legtapasztaltabb bába Jadranka Atlagić, aki 1985 óta dolgozik szülészeti-nőgyógyászati nővérként. Amikor lakat került az óbecsei szülészetre, a mentőszolgálathoz került egyészségügyi nővér-technikusnak, és bár a munkája sok stresszel jár, Jadranka nagyon szereti. Azt mondja, meg se tudja becsülni, hány szülésben segítkezett az elmúlt 30 évben.

Az, hogy a szülésre az óbecsei Egészségház szülőszobáján vagy a legközelebbi szülészeten kerül-e sor, a nőgyógyászati vizsgálat után derül ki.

Az Óbecsén világra jött babákat a mérlegelés, fürdetés és értékelés után édesanyjukkal és a bábával mentőautóval valamelyik szülészetre szállítják. A mentőszolgálat által lefolytatott szülések között akár több hónap is eltelhet, de a szülőszoba mindig készen áll egy újabb szülésre: az eszközök sterilizáltak, az újszülött és a kismama ruházata elő van készítve, és a szülészeti könyv is kész az újabb bejegyzére.

Az óbecsei szülőszoba felkészülten várja az újszülötteket

Szóljon hozzá

CAPTCHA code

Hozzászólása előtt olvassa el a feltételeket:

Káromkodást-, sértő-, vulgáris-, fenyegető, rasszista vagy soviniszta elemeket tartalmazó hozzászólásokat nem jelentetünk meg. Kérjük, hozzászólásakor figyeljen oda a helyesírásra. Tilos a hamis bemutatkozás illetve valótlan adatok beírása a mezőkbe. A nagy betúkkel írt szövegek nem kerülnek jóváhagyásra. A hozzászólásokban megjelentetett szövegek a hozzászólást író saját véleménye. A hozzászólások a szerkesztő jóváhagyása után kerülnek megjelentetésre.

2019. november 8. | 18:19

2019. november 8. | 02:14

Még több hír ebből a kategóriából