Zdravstvo

Porođajna sala u Bečeju spremna za dolazak beba na svet

Zorana Bogdanović | 8. novembar. 2019. | 11:01 | Zdravstvo

Iako od 1991. Bečej nema svoje porodilište, u porođajnoj sali na spratu Doma zdravlja Bečej sve je spremno za dolazak beba na svet. U poslednjih desetak godina Hitna služba godišnje obavi između pet i dvanaest hitnih porođaja, koji zbog svoje prirode ne mogu da sačekaju odlazak porodilje u Novi Sad, Vrbas ili Sentu.

Uprkos tome što zakonski normativi u Hitnoj službi ne prepoznaju babice, za Bečej one su od nemerljivog značaja, kako zbog udaljenosti od najbližeg porodilišta, tako i zbog mogućih komplikacija prilikom hitnog porođaja.

Jedna od najiskusnijih babica je Jadranka Atlagić, koja posao akušerske sestre radi od 1985. godine. Po zatvaranju porodilišta u Bečeju prešla je u Hitnu službu, gde radi kao medicinska sestra tehničar. Iako je veoma stresan, Jadranka voli svoj posao. Kako kaže, ni sama ne zna koliko je žena porodila u prethodne tri decenije.

O tome da li će ženu poroditi u porođajnoj sali Doma zdravlja Bečej ili će je uputiti u najbliže porodilište, odluku donosi nakon obavljenog ginekološkog pregleda.

Bebe koje se rode u Bečeju izmere se, okupaju, daje im se ocena, a nakon obavljene procedure majka i novorođenče zajedno sa babicom, koja nosi posetljicu, sanintetom se prebacuju u porodilište. Između porođaja koje obavi Hitna služba može da prođe i više meseci, ali u porođajnoj sali sve je u pripravnosti – instrumenti su sterilisani, pripremljena je odeća za novorođenče i majku, kao i knjiga za prijavu porođaja.

Porođajna sala u Bečeju spremna za dolazak beba na svet
Ostale vesti iz ove kategorije