Društvo

Nekolicina Bečejaca odala počast žrtvama kraj „Zida smrti“

Zorana Bogdanović | 11. novembar. 2019. | 12:02 | Društvo

Labud Pejović, Momčilo Šaranović, Isidor Mogin, Borislav Vlajkov, Živko Gagić, Svetozar i Milan Gavrić, Stevan Kojić, Ivan Ćirić, Hove Gotfrid , Todor Cvejanov i Vujica Čiplić streljani su 11. novembra 1941. godine kraj "Zida smrti".

Nemilih događaja jeseni i zime 1941/42. zabeleženih crnim i krvavim slovima prisetila se danas nekolicina građana Bečeja. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici Opštinskog udruženja penzionera Bečej, Srpske napredne stranke, Komunističke partije, Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i članovi Opštinske organizacije SUBNOR Bečej.

Događaji i paklena zbivanja u zatvoru „Milo“ zauzimaće uvek posebno mesto. Zabeleženi podaci govore da je kroz ovaj zatvor od 1. oktobra 1941. do 20. februara 1942. prošlo od 400 do 500 zatvorenika, naših sugrađana. Fašisti su u tom zloglasnom zatvoru naše rodoljube, skojevce i komuniste, podvrgavali užasnim mukama i torturama, da bi ih na kraju Preki sud mađarskog kraljevskog Generalštaba u Bečeju osudio na pogubljenje.

Iako mladi, a neki čak i u svojim dečačkim godinama, bili su svesni da takve žrtve moraju da postoje i da se podnesu na borbenom i revolucionarnom putu ka slobodi i jednakosti, zaključila je Jelena Češljević ispred Opštinske organizacije SUBNOR Bečej.

Nekolicina Bečejaca odala počast žrtvama kraj „Zida smrti“
Ostale vesti iz ove kategorije