Poljoprivreda

Bečejska „medena duž“ idealna za uzgoj tamjanike

Zorana Bogdanović | 15. novembar. 2019. | 10:10 | Poljoprivreda

Iako Bečej u okolini i regionu nije poznat po vinarijama i grožđu, poljoprivredno gazdinstvo Tomislava Varečke, njegova vinarija „Vinartos“ i kvalitetna vina koja se tamo proizvode, govore suprotno.

Tomislav se iz Srema 2000. godine doselio u Bečej gde je zasnovao porodicu. Pre 12 godina kupili su zemljište u Medenjači i registrovali poljoprivredno gazdinstvo. Na nešto više od dva hektara zasađeno je između 7.000 i 8.000 čokota vinove loze devet različitih sorti. Svu količinu proizvedenog grožđa prerađuju u svojoj vinariji.

Medenjača je do 1950. godine bila prepuna vinograda i u to vreme su Bečejci proizvodili vino za svoje potrebe. Kako bi znali koje sorte grožđa najbolje uspevaju na ovom tlu, porodica Varečka uradila je analizu zemljišta i sve meteorološke analize. Tada su se, za početak, odlučili za standardne stone sorte hamburg, italija i afuzali.

Porodica Varečka ima dugu tradiciju vinogradarstva na obroncima Fruške gore, gde i danas njegov mlađi brat ima gazdinstvo, dok je Tomislav kao diplomirani inženjer zaštite bilja i po struci u materiji. Proizvodnju zasnivaju na principu - kvalitet iznad kvantiteta.

Tehnološki su, kaže Tomislav, na nivou najsavremenijih vinarija. Grožđe koje oberu u Medenjači u roku od sat-dva vremena smeste u tankove gde se kontrolišu procesi prerade.

Vina plasiraju u opštini Bečej i u okolini od 50 kilometara. Planiraju da obezbede nove površine na kojima bi proširili svoju proizvodnju i tako obezbedili budućnost svojoj porodici i ljudima sa kojima sarađuju.

Bečejska „medena duž“ idealna za uzgoj tamjanike
Ostale vesti iz ove kategorije