Društvo

Opštini Bečej nedostaju hraniteljske porodice

Zorana Bogdanović | 6. decembar. 2019. | 12:06 | Društvo

Nasilje u porodici, zlostavljanje i najgrublji oblici zanemarivanja dece samo su neki od razloga zbog kojih se deca izmeštaju u hraniteljske porodice. Trenutno 73 dece u opštini Bečej koristi usluge porodičnog smeštaja u okviru Centra za socijalni rad.  Sa druge strane, aktivnih hraniteljskih porodica, koje imaju licencu da se bave time, ima svega tridesetak.

Da bi neko postao hranitelj mora da prođe kroz zakonski propisanu proceduru koju sprovodi Centar za socijalni rad.

Nakon podnošenja zahteva i određene dokumentacije, Centar procenjuje podobnost kandidata koji žele da se bave hraniteljstvom, kao i njihove uslovi u kući.

Procedura obuhvata i pohađanje obaveznih obuka „Sigurnim korakom do hraniteljstva“ koje Centar za porodični smeštaj i usvojenje iz Novog Sada trenutno sprovodi u Dnevnom boravku u Bečeju.

Najčešći motivi za hraniteljstvo su humane prirode -  pružanje nesebične ljubavi i podrške deci koja to nemaju u svojoj biološkoj porodici. Na taj korak odlučila se i bečejska porodica Tanurdžić.

Hraniteljske porodice dobijaju finansijski dodatak, ali da to nisu razlozi zbog kojih napuštenoj i zanemarenoj deci pružaju dom najbolje govori činjenica da mnogi od njih i nakon navršenog punoletstva, kada hranitelji prestaju da primaju novčanu naknadu, ostaju u hraniteljskim porodicama dok se ne snađu i ne pronađu posao.

Opštini Bečej nedostaju hraniteljske porodice
Ostale vesti iz ove kategorije