Društvo

Centralnim pomenom u Bečeju obeležena 78. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj

Zorana Bogdanović | 3. januar. 2020. | 14:39 | Društvo

Centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale Srbe, Jevreje i Rome u zloglasnoj januarskoj Raciji u južnoj Bačkoj 1942. godine održan je u Bečeju.

Obeležavanje 78. godišnjice Racije započeto je u hramu Svetog velikomučenika Georgija gde su uz sasluženje sveštenstva Eparhije bačke, parastos služili episkop bački Irinej i episkop mohački Isihije.

U svojoj besedi episkop bački Irinej poručio je da „žrtve nikada – ni u svojoj molitvi, ni u svojim dušama – nećemo zaboraviti“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da kulturu sećanja u celini, a posebno pijetet prema nevinim žrtvama – ma čije one da su bile i ma ko da su bili njihovi dželati – moramo da negujemo i razvijamo svi, ali u tome moraju da prednjače institucije.

Krvava kulminacija Racije u Bečeju odigrala se 27. januara kada je brutalno ubijeno i pod ledeni okov Tise bačeno 215 naših sugrađana, među kojima i tinaestoro dece. Jednu od najbolnijih stranica naše istorije nikada nećemo zaboraviti, a najviše zbog toga što je na nama odgovornost da budućim naraštajima približimo ideju tolerancije i mira, kako se ta strašna tragedija nikada ne bi ponovila, poručio je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Pomenu su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, predstavnici ambasade Mađarske, predsednik Memorijalnog društva „Racija 1942“ Božidar Vojinović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i potomci žrtava Racije.

Podsećanja radi, na Božić 1942. godine, u južnoj Bačkoj, fašisti Mikloša Hortija ubili su oko 4.000 nevinih ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma. Racija je počela 4. januara u Čurugu, a nastavljena je i u drugim mestima Bačke: Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Srbobranu, Loku, Gardinovcima, Vilovu i Žablju. Krvava kulminacija Racije u Bečeju odigrala se 27. januara kada je brutalno ubijeno i pod ledeni okov Tise bačeno 215 naših sugrađana, među kojima i tinaestoro dece.

Centralnim pomenom u Bečeju obeležena 78. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj
Ostale vesti iz ove kategorije