Közélet

Terjeszthetik-e a házi kedvencek a koronavírust?

Bogdanović Zorana | 2020. március. 19. | 11:17 | Közélet

A koronavírus-járvány miatt, a házi kedvencek tulajdonosai amiatt aggódnak, hogy kutyáik és macskáik terjeszthetik-e a Kovid-19 vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint, a Kovid-19 vírus, kutyáktól és macskáktól az emberekre történő továbbadásának lehetősége és fordítva, nem bizonyított.

Ismert tény, hogy más típusú koronavírustól megbetegedhetnek, de ezt nem terjesztik tovább a tulajdonosra, mondta Velimir Mikalački, állatorvosi szakember.

A szakemberek azonban azt tanácsolják a házi kedvencek tulajdonosainak, hogy tartsák be a higiéniai-szanitáris intézkedéseket.

Noha a kutyák és macskák tisztántartására, a házi kedvencek részére gyártott higiéniai termékeket javasolják, de mivel ezekből most hiány van, ezért a tulajdonosok, erre a célra, nyugodtan használhatják az embereknek szánt tisztítószereket is.

A fokozott higiénia mellett, a házban élő kutyák és macskák esetében, meg kell akadályozni az állatok ellenőrizetlen kinti szabad mozgását.

Egyébként az óbecsei  „Žarvel-Vet“ Állatorvosi rendelő, a rendkívüli helyzet ideje alatt, megváltozott munkaidővel dolgozik, az állatorvosi látogatásra pedig előre kell időpontot  kérni, a 021/6912-611-es telefonon.

A „Žarvel-Vet“ Állatorvosi rendelő a 65 évnél idősebb személyek házi kedvencei részére, ingyenes házhozszállítást biztosít, eledelből, felszerelésből, kozmetikai szerekből és gyógyszerekből.

A rendelő munkaideje egy váltásban történik,  munkanapon, 9-től 18 óráig, szombaton 13 óráig. Az előre megbeszélt páciensek esetében, akik mindennapos ápolást és gondoskodást igényelnek, a rendelő minden vasárnap, 11-től 13 óráig tart nyitva.

 

Terjeszthetik-e a házi kedvencek a koronavírust?
Még több hír ebből a kategóriából