Közélet

A „Prelo“ asszonyai védőmaszkokat varrnak és a polgároknak osztogatják

Bogdanović Zorana | 2020. március. 25. | 7:14 | Közélet

Az óbecsei Đido Kultúrkör „Prelo“ szakkörének tagjai, a napokban, szorgalmasan dolgoznak. A védőfelszerelés hiánya miatt, védőmaszkokat varrnak, többszöri használatra, melyeket ingyen osztanak a polgároknak.

Svetlana Glavaški, a „Prelo“ szorgos asszonyainak egyike, saját konyháját egy igazi műhellyé alakította át, vászonból készült védőmaszkok gyártására. Szabadidejét a varrógép mellett tölti, és elmondása szerint, ez a munka számára  feltöltődést jelent, különösen ebben a nehéz időszakban.

Az újrafelhasználható védőmaszkok pamutból, sifonból és puplinból készülhetnek, amelyek sűrűsége megfelelő, és amit ki lehet főzni,  a maszk higiéniájának és fertőtlenítésének megtartása érdekében.

Az első készletet, a Đido néptáncegyüttes első csoportjának osztották szét, akik közül mintegy húszan, a rendkívüli állapot kihidetése után egy nappal, Óbecse község Rendkívüli Helyzetek Törzskarának Készenléti Munkacsoportjához csatlakoztak, hogy segítsenek, a 65 évnél idősebb, beteg és rászoruló polgártársainknak, beszerezni az élelmiszert és a gyógyszereket.

Svetlanának van segítsége is, fiának barátnője Stefanija személyében. A klasszikus védőmaszkok mellett, ők ketten, duplarétegű maszkokat is varrnak, melyek zsebet tartalmaznak,  amit ki lehet bélelni,  fertőtlenítőszerbe mártott zsebkendővel.

Ezekben a napokban, szorgos munka folyik a Sretenović család otthonában is. Polgártársnők Nada, aki a Đido Kultúrkör nyugdíjas csoportjának tagja, odaadóan varrja a védőmaszkokat. Elmondása szerint, ellátta már a szomszédait és az önkénteseket.

A védőmaszkokkal párhuzamosan, a „Prelo“ szakkör tagjai, népviseleti ruhákat is készítenek, a Đido Kultúrkör részére, mivel ez az óbecsei néptánc-együttes, egy nagykoncert és egy nagy ünnepség előtt áll, fennállásuk négy évtizedes munkájának megünneplése előtt.

A Đido-ban elmondták, hogy örömmel készítik a védőmaszkokat, de hiány van fűzőkből és gumiból, melyek arra szolgálnak, hogy a maszkot az archoz rögzítsék.

A „Prelo“ asszonyai védőmaszkokat varrnak és a polgároknak osztogatják
Még több hír ebből a kategóriából