Poljoprivreda

Uskoro kreće prolećna setva, poljoprivrednici da se pridržavaju propisanih mera

Zorana Bogdanović | 27. mart. 2020. | 6:52 | Poljoprivreda

U narednih mesec do mesec i po dana više od 35.000 hektara obradive površine u opštini Bečej trebalo bi da bude posejano pod ratarskim kulturama.

Hladni dani i nepogodne vremenske prilike uticale su na to da poljoprivrednici odgode dosta poslova. Ipak, mnogi su iskoristili prethodni talas toplog i lepog vremena i izašli na svoje parcele. Uglavnom je najveći deo zemljišta spreman za pripremu ili je odrađena površinska priprema, kaže doktor Anđelko Mišković, član Opštinskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ukoliko su parcele na kojima poljoprivrednici rade veće, a u traktorskim kabinama se nalazi samo jedna osoba, niko ih neće ometati tokom njihovog rada, kaže Mišković i naglašava da pre nego što krenu na njivu, poljoprivrednici obavezno sa sobom treba da nose radni nalog, koji je, kaže, jednostavno popuniti.

Opština Bečej, inače, ima ukupno oko 45.000 hektara obradive površine. Manji deo je pod voćnjacima i pašnjacima, oko 15 odsto je pod pšenicom i žitima, a ostatak površina biće posejan na proleće. Najveći deo biće pod rataskim kulturama.

Osim pšenice, posejane su i površine pod pod šećernom repom, koje se inače se iz godine u godinu sve više smanjuju. Prema rečima doktora Anđelka Miškovića, nakon lepog vremena poljoprivrednici mogu da očekuju prve efekte niskih temperatura. Ukoliko bude bilo potrebe, neki od njih krenuće sa presejavanjem.

Bečejske poljoprivrednike uskoro očekuje setva kuruzuza, suncokreta i soje.

Uskoro kreće prolećna setva, poljoprivrednici da se pridržavaju propisanih mera
Ostale vesti iz ove kategorije