Društvo

Obrazovanje ključ veće zapošljivosti romske zajednice

Zorana Bogdanović | 10. april. 2020. | 8:36 | Društvo

Prema zvaničnim podacima, u opštini Bečej živi 848 pripadnika romske nacionalnosti, a procene su da ima dvaput više osoba koje se nisu izjasnile da pripadaju ovoj nacionalnoj manjini.

U protekle četiri godine napravljen je veliki pomak u pogledu socijalne uključenosti Roma u lokalnu zajednicu, kazala je koordinatorka za romska pitanja u Opštini Bečej, Dobrila Đin. Najznačajniji koraci napravljeni su u domenu obrazovanja Roma.

Do pre tri godine nisu postojali podaci ni o tome koliko je romske dece uključeno u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Ostvareni rezultati plod su aktivnosti lokalne samouprave, Kancelarije za romska pitanja, Centra za socijalni rad, vaspitno-obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija, među kojima je Humanitarno udruženje Đina iz Bačkog Gradišta prevashodno bavi integracijom romske populacije u opštini Bečej.

Ovo udruženje broji pedesetak članova, a među najaktivnijima je Andrija Dimitrov, učenik Tehničke škole u Bečeju.

Inače, trenutno šest osoba romske nacionalnosti na putu je da stekne akademsku titulu, kojoj se nada i Andrija, nakon završene srednje škole. Važan korak načinjen je i u pogledu funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Prošle godine desetak osoba romske nacionalnosti dobilo je stalno zaposlenje, a ove godine, do sada četrnaestoro.

Obrazovanje ključ veće zapošljivosti romske zajednice
Ostale vesti iz ove kategorije