Kultura

U Bečeju održan 17. Festival narodne umetnosti „Ričaj”

Redakcija TV Bečej | 9. novembar. 2020. | 11:24 | Kultura

Sedamnaesti po redu Festival narodne umetnosti „Ričaj” održan je minulog petka i subote u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor” u Bečeju.

Manifestacija ima za cilj da stvori priliku dečijim folklornim ansamblima, horovima i solistima mađarske narodne muzike da se predstave, upoznaju, druže i zabave. Festival nije takmičarskog karaktera, pa su stoga mladi učesnici mogli slobodno da pokažu svoje pevačko i igračko znanje i umeće bez ustručavanja i bez treme, rekao je Balaž Česak, organizator festivala. On je dodao da su se oba dana strogo pridržavali propisanih zdravstvenih mera i da je događaj pratilo oko stotinak ljudi u publici, koji su bili obavezni da nose maske.  

U petak fokus je bio na narodnoj muzici i na narodnim pesmama, gde su pored dečijih narodnih horova iz Bečeja, nastupali i pevači iz Novog Bečeja i tamburaški orkestar iz Bačkog Petrovog Sela.

U subotu posle podne održane su radionice i vašar narodnih rukotvorina, dok je veče bilo rezervisano za nastup folkloraša. Pored domaćih ansambala, predstavili su se i članovi Umetničkog društva za razvoj talenata „Talentum”  iz Subotice, kao i Umetničkog društva „Jokai Mor” iz Novog Bečeja. Njih je pratio bečejski orkestar „Fokoš”.

Ovogodišnji Festival narodne umetnosti „Ričaj” u organizaciji  MKD „Petefi Šandor” iz Bečeja, realizovan je u saradnji sa Mađarskim edukativnim centrom za narodnu umetnost i kulturu „Izvor”, a uz podršku Opštine Bečej, Nacionalnog kulturnog fonda iz Budimpešte, Mreže kuća tradicije – Vojvodina i štamparije „Lux”.

U Bečeju održan 17. Festival narodne umetnosti „Ričaj”
Ostale vesti iz ove kategorije