Zdravstvo

Bečejci ponovo humani: 101 davalac na akciji Crvenog krsta

Redakcija TV Bečej | 25. novembar. 2020. | 11:04 | Zdravstvo

Akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana je danas u Gradskom pozorištu u Bečeju. Iako je situacija sa koronom uzela maha, dobrovoljni davaoci svesni su da krv koju daju može nekome spasiti život, te pridržavajući se svih propisanih mera odazvali su se akciji u velikom broju.

Još od ranih jutarnjih sati, strpljivo su čekali u redu da bi, kako su nam rekli, pomogli da se nekom spase život. Danas je ovu dragocenu tečnost i nadasve veliku humanost pokazalo 101 naš sugrađanin, među kojima je krv dalo 92, od toga 15 žena, a 4 osobe su dale krv po prvi put. Devetoro lica je odbijeno.

Doktor Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine kaže da je davanje krvi, posebno sada u jeku epidemije kada su sve krvne grupe neophodne, a rezerve na minimumu, od izuzetne važnosti. On je, takođe, pozvao i sve one koji su preležali Kovid-19 i samim tim stekli antitela, da se jave u Zavod i daju antitela.

Naši sugrađani su i ovog puta pokazali svoju humanost, a neki od njih su i višestruki davaoci. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da se ne plaše korona virusa i smatraju da je veoma važno u ovim teškim uslovima biti human.

Marijana Ćalović, sekretarka Crvenog krsta Bečej, istakla je da je veoma zadovoljna ovom akcijom, kao i akcijama koje je Crveni krst Bečej do sada organizovao u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Naredna, ujedno i poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u opštini Bečej, zakazana je za 13. decembar u Bačkom Gradištu, ukoliko epidemiološke mere dozvole. Značajno je napomenuti da krv mogu dati sva punoletna lica starosti od 18 do 65 godina, i to muškarci 4, a žene 3 puta godišnje.

Bečejci ponovo humani: 101 davalac na akciji Crvenog krsta
Ostale vesti iz ove kategorije