Turizam

58. "Dani berbe grožđa" u Vršcu

Redakcija TV Bečej | 16. septembar. 2015. | 9:08 | Turizam

58. "Dani berbe grožđa" u Vršcu

Manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda koja se u Vršcu proslavlja duže od pola veka „Dani berbe grožđa“, 58. put biće održana od 17. do 20. septembra 2015. godine. Svi koji se odluče da u vreme trajanja manifestacije posete Vršac, biće u prilici da probaju čuvena vršačka vina, kupe grožđe, posete podrume i vinogorje i uživaju u kulturnom, sportskom i zabavnom programu.


Prvi u nizu događaja „U susret grožđebalu“, održaće se u četvrtak, 17. septembra, na Vršačkom Bregu uz kobasice, vino i tamburaše, dok će u centru grada na glavnoj bini nastupiti vršački bendovi 251, The Hoods i Sigillum.
Svečano otvaranje manifestacije biće održano u petak 18. septembra uz koncert Nacionalnog ansambla „Kolo“, kada će predsednik opštine Čedomir Živković predati ključeve grada Vinku Loziću-grožđebalskom gradonačelniku.


Koncerte na glavnoj bini održaće u petak, 18. septembra, još i narodni pevači Ana Bekuta i Marinko Rokvić, u subotu 19. septembra, Tropiko bend i Riblja čorba (sponzor koncerta pekara „Hermes“), dok će u nedelju, 20. septembra, nakon svečanog zatvaranja i koncerta vršačkog GKUD-a „Laza Nančić“, nastupiti grupa Bad Copy.


Tradicionalni programi, kao što su Izložba grožđa, voća i vina, Karnevalska povorka, nagradna igra „Grožđe iz aviona“, dečji maskenbal, izbor za MISS Berbe, ulične trke, Grožđebalska gitarijada u Domu omladine, .. biće sastavni deo i ovogodišnje manifestacije.
Na Trgu Svetog Teodora Vršačkog (prostor ispred zgrade Opštine) biće otvorena „Vinska ulica“ gde će, pored vina „Vršačkih vinograda“ gosti moći da probaju i vina svih privatnih vršačkih podruma, kao i vina iz drugih krajeva Vojvodine i Srbije. Uz program Vitezova vina banatskog vinskog reda „Sveti Teodor Vršački“, u subotu na glavnoj bini, ozvaničiće se i ulazak Vršca u Asocijaciju vinskih gradova Evrope RECEVIN, čime Vršac postaje i zvanično prvi vinski grad u Srbiji. Odluku o ulasku Vršca u asocijaciju dodeliće Karme Ribes, generalna sekretarka Asocijacije.


U prostorijama Gradskog muzeja Vršac biće otvorena izložba karikature, fotografije i poezije „IN VINO VERITAS“ na kojoj će biti izloženi radovi prispeli na konkurs koji je povodom 58. Berbe raspisala Turistička organizacija opštine Vršac, dok će u bivšem Domu vojske biti postavljena izložba „Retrospektiva Grožđebala“.


Jedinstveni turistički obilazak «Put vina» kroz vršačko vinogorje i posetu vinskim podrumima u Gudurici i ove godine biće u ponudi za sve ljubitelje dobrog vina. Kuriozitet i ove „Berbe“ biće veliki plinski roštilji na kojima posetioci mogu da ispeku grožđebalske kobasice.
Pokrovitelj manifestacije je Opština Vršac, organizator Turistička organizacija opštine Vršac, a generalni sponzor «Vršački vinogradi».

Ostale vesti iz ove kategorije