Turizam

Šlajz – turističko blago Bečeja

Redakcija TV Bečej | 27. septembar. 2015. | 11:45 | Turizam

Turistička ponuda Bečeja prezentovana je juče građanima najveće potiske opštine u Muzeju turbinskog postrojenja, kraj Šlajza. Turistička organizacija u saradnji sa Ekološkom mrežom „Panonika“ sačinila je nadasve interesantno i zanimljivo predavanje sa akcentom na prirodno i arhitektonsko nasleđe Bečeja.

Najvrednije što Bečej ima je prevodnica Šlajz, rekao je Sadžakov. Kako bi turistima ponudili naše najveće blago, prvenstveno ga moramo očuvati, dodao je on. Kompletna rekonstrukcija Šlajza koštala bi oko 80 miliona dinara. Turistička organizacija trenutno pregovara sa JVP „Vode Vojvodine“ kako bi dobila na korišćenje prevodnicu i Muzej turbinskog postrojenja na period od 99 godina. Po okončanju ovog procesa, otvoriće se mogućnost apliciranja za evropska sredstva, što će automatski značiti i veće mogućnosti za rekonstrukciju Šlajza.

Muzej turbinskog postrojenja će biti otvoren svake nedelje u periodu od 16 do 18 sati. Bečejci neće morati da plaćaju ulaz, ali posetioci našeg grada će ipak morati da izdvoje nešto novca kako bi zavirili u prošlost Bečeja. Kako Sadžakov navodi, za veće turističke ture biće organizovan i vodič, a u planu Turističke organizacije je i interesantan četvorosatni program za posetioce.

Turistička organizacija ima u planu da iznad Muzeja turbinskog postrojenja napravi edukativni centar. Projekat već postoji u Direkciji za izgradnju, a kako bi turistička ponuda bila potpuna, želja bečejske organizacije je da nabavi i brodić. Na taj način turisti bi imali priliku da, ploveći Tisom, spoznaju istoriju i prirodu Bečeja u prelepom i jedinstvenom ambijentu.

Šlajz – turističko blago Bečeja
Ostale vesti iz ove kategorije