Privreda

U Bečeju kao i u Srbiji manjak sezonaca

Vukašin Ljubojev | 31. maj. 2018. | 15:14 | Privreda

Sezonski poslovi koji su do kraja '80-tih bili idealan način da svaki đak, student ili nezaposleno lice zaradi svoj dinar, danas su postali poslovi koji se izbegavaju u širokom luku. Omladina u Srbiji pa i u samom Bečeju ipak se pre odlučuje za odlazak u inostranstvo na neke od programa „Work and travel“, kao i za rad u nekoj od komšijskih zemalja gde konobarišu, beru voće, rade na građevini i slično.

Da li zbog mora, lepih momaka i devojaka ili pak provoda, prema nekim istraživanjima ove godine oko deset hiljada mladih otići će putem hrvatskog primorja gde se plate kreću od 800 pa sve do 2000 evra mesečno, što je više, a i primamljivije od čupanja metlica, od kojih se mesečno može zaraditi oko 30 hiljada, dok berači malina mogu zaraditi i do 60 hiljada.

Omladinci koji su skeptični i na oprezu za rad u inostranstvu, što zbog radne eksploatacije, što zbog novčanih prevara pa i u najgorem slučaju trgovine ljudima, ipak odlučuju da rade u svojoj ravnici. Evo šta se od poslova nudi u našem gradu.

Omladinska zadruga po zakonu iz 2003. godine, dužna je da svakom radniku plaća socijalno osiguranje, što znači da u periodu radnog angažovanja, zaposleni ima overenu radnu knjižicu, i naspram broja odrađenih dana ima toliko i penzionog staža. Zadruga je  u obavezi da u toku naredne kalendarske godine ispuni M4 obrazac i da ga preda nadležnom penzionom fondu, kako bi svakom sezoncu bio obračunat radni staž.

U Bečeju kao i u Srbiji manjak sezonaca
Ostale vesti iz ove kategorije