Turizam

Radio-vezama aktivirali zaštićeno područje Parka prirode „Stara Tisa“

Zorana Bogdanović | 24. septembar. 2018. | 15:24 | Turizam

Šestorica radio-amatera iz Bečeja, Ade i Sente minulog vikenda učestvovala su na četvrtom otvorenom danu flore i faune Srbije, a reč je o memorijalnom internacionalnom događaju posvećenom tragično nastradalom kolegi Goranu Saviću YT2A, koji je ujedno bio zaljubljen u aktivacijski rad iz prirode.

Radio-amateri širom Srbije tokom 24 časa, koliko je trajao otvoreni dan, veze sa celim svetom su uspostavljali sa 27 različitih lokacija, a naši sagovornici bili su stacionirani u parku prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva.

Sa ove lokacije uspostavljeno je 850 radio-veza i to uz pomoć telegrafije i fonije.

Nažalost, sve je manje entuzijasta i zaljubljenika u ovaj hobi, a tome u prilog govori i statistički podatak da radio-amateri u proseku imaju između 50 i 60 godina.

Najveći problem i izazov u privlačenju novih članova ogleda se u korišćenju novih tehnologija koje su, čini se, na prvi pogled bacile senku na komuniciranje putem radio-veza. No, ipak, to ima svoje draži i prednosti, ističu naši sagovornici.

Ne treba zaboraviti i to da su kroz istoriju radio-amateri dali značajan doprinos nauci, inženjerstvu, industriji, javnim servisima. Tokom svih vanrednih okolnosti, uključujući neposrednu ratnu opasnost i ratno stanje, radio-amateri Srbije su nebrojeno puta iskazali svoj patriotizam, spremnost, znanje, stručnost, veliku požrtvovanost i entuzijazam u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Radio-vezama aktivirali zaštićeno područje Parka prirode „Stara Tisa“
Ostale vesti iz ove kategorije