Kultura

Biblioteka centar kulturnog života u Bačkom Gradištu

Zorana Bogdanović | 6. februar. 2020. | 12:51 | Kultura

Biblioteka u Bačkom Gradištu najznačajniji je i jedini kulturni centar u tom naseljenom mestu.

Da ogranak Narodne biblioteke Bečej igra veliku ulogu u kulturnom životu sela govori podatak da broji 600 članova, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva Bačkog Gradišta.

Za Slavka Kneževića ovo je drugi dom. „Prozor u svet“, mesto gde stanuju znanje, različite spoznaje i nemerljive vrednosti pretočene u knjige, najbogatiju i najkvalitetniju duševnu hranu.

Ovde se obrazuju i nadahnjuju sve generacije sela, zbog čega zaposleni u biblioteci nastoje da odgovore na njihove potrebe i zahteve, rekla je direktorka Đijanta Lovaš.

Pored standardnih bibliotečkih usluga, ova ustanova u Bačkom Gradištu  tokom čitave godine organizuje književne susrete, dečije radionice, izložbe, predstave. Ujedno neguje dramsko stvaralaštvo kod najmlađih, budući da godinama unazad razvija i unapređuje glumačku sekciju koju vodi Marijana Đaković, urednica kulturnog programa Narodne biblioteke Bečej.

Osim klasičnih kulturnih sadržaja, meštani Bačkog Gradišta na raspolaganju imaju i različite besplatne kurseve za pisanje radnih biografija, molbi, kao i kurseve stranih jezika.

U cilju popularizacije čitalaštva u Bačkom Gradištu je u toku akcija kolektivnog upisa namenjena firmama i poljoprivrednim gazdinstvima, koji svoje zaposlene mogu učlaniti u biblioteku po sniženoj ceni od 400 dinara po jednom radniku na godišnjem nivou. Tu člansku kartu mogu koristiti svi članovi porodice u svim ograncima Biblioteke, kao i u centralnoj zgradi.

Biblioteka centar kulturnog života u Bačkom Gradištu
Ostale vesti iz ove kategorije