Kultura

Esnafsko klasično slikarstvo ponovo u Bečeju

Vukašin Ljubojev | 6. februar. 2020. | 14:19 | Kultura

Kolektivna izložba udruženja likovnih umetnika "Esnaf" iz Sremske Mitrovice otvorena je sinoć u galeriji Krug u Bečeju.

Na drugoj po redu izložbi u Bečeju prisustvovalo je sedam umetnika ovog udruženja, a predstavljena su dela trinaest likovnih stvaralaca od kojih je svako imao u proseku po tri dela.

Slike koje čine postavku rađene su u više tehnika, a najprisutnije su uljane, akvareli, tempera, dok se izdvaja i jedan rad od epoksidne smole.

Među trinaest izlagača, postavku čine i slike Bečejca Bojana Stričevića, koji je trogodišnji član udruženja „Esnaf“, a na čiju inicijativu je nakon sedamnaest godina postavka stigla ponovo u Bečej.

Bojan je izložio četiri slike, tri ulja i jedan veliki akvarel.

Dragana Malešević, postavku u galeriji Krug obogatila je sa svoje tri slike od kojih je jedna ovogodišnji prvenac.

Sa jednom slikom bečejskoj publici se prestavlja Darko Topalski, koji je od malih nogu otpočeo sa ovom vrstom umetnosti. Životni putevi odveli su ga u novinarstvo, ali je tokom godina Darkova želja za slikanjem i stvaranjem preovlada, pa je se tako vratio na put slikarstva, završivši akademiju Dragana Martinovića, koji je ujedno i osnivač ESNAF-a.

Višedecenijska članica Jelena Sekulić – Voljanek napominje da je zajednički imenitelj umetnicima u udruženju klasično slikarstvo i to što nisu okrenuli leđa zanatu, crtačkoj školi, anatomiji, aktu, portretu i mrtvoj prirodi, odnosno da se trude da ne prave destrukciju ove vrste umetnosti.

Esnafsko klasično slikarstvo ponovo u Bečeju
Ostale vesti iz ove kategorije