Zdravstvo

Ojačajte imunitet plivanjem

Redakcija TV Bečej | 30. jun. 2020. | 5:30 | Zdravstvo

Ojačajte imunitet plivanjem

U vreme pandemije mora se čuvati imunitet. Plivanje je rekreacija koja može igrati veliku ulogu u tom zadatku. Idealno bi biloplivati 60-120 minuta dnevno ali ono što bi bilo dovoljno jeste 30 minuta treninga svaki dan.

Prema https://www.healthline.com/,  plivanje deluje na celo telo tako što ubrzava rad srca bez stresa, povećava snagu i izdržljivost i kondicionira srce i pluća. Veliki broj virusa napada upravo pluća. Baš zato plivanje treba da bude vaš izbor jer je dokazano dobro za respiratorni sistem. U stvari studija https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2173511515001979 navodi da osobe koje redovno plivaju, imaju pluća jača od ostalih sportista. Takođe, istraživanje koje je sprovela  Naomi Collier u saradnji sa Univerzitetom Portsmouth, u svojoj doktorskoj studiji, pokazalo je da, u poređenju sa kontrolnim ispitanicima koji nisu plivali, plivači imaju manju učestalost prehlade tokom zime.       

Redukovanje stresa jedna je od najvažnijih stvari koje treba uraditi kako bi ojačali imuni sistem. Plivanje tri puta nedeljno, može sniziti nivo stresa i smanjiti učestalost depresije. Ujedno, smanjeno lučenje hormona stresa, povećava broj imunoloških ćelija i antitela, koji se bore protiv infekcije, poboljšavajući naš imunitet. Kada se udruže fizičke i mentalne prednosti plivanja, potpuno je siguran pozitivni uticaj na imuni sistem.

Zbog toga nemojte čekati prehladu ili neku drugu virusnu unfekciju, ojačajte imunitet i smanjite depresiju plivanjem.

Ostale vesti iz ove kategorije