Poljoprivreda

Farma „Mužlai“: Automatska muža krava za bolji kvalitet i veće količine mleka

Zorana Bogdanović | 24. septembar. 2020. | 10:48 | Poljoprivreda

Porodica Mužlai iz Bačkog Gradišta šezdeset godina unazad bavi se uzgojem krava i proizvodnjom mleka. Uz tradiciju dugu šest decenija, njihovo porodično gazdinstvo danas nosi epitet najbolje visoko-tehnološke napredne mlečne farme u Srbiji.

Farma broji ukupno 550 grla holštajn-frizijske rase, od toga u muži je 200 krava, koje mesečno u proseku daju blizu 200.000 litara mleka, odnosno godišnje oko 2,5 miliona litara.

Pre šest meseci nabavili su dve robotske jedinice za automatsku mužu krava, koje opslužuju polovinu muznih grla. Na ovaj način su, kaže David Mužlai, povećali količine mleka za oko 15 odsto.

Robotske jedinice su nabavili zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, kaže naš domaćin i dodaje da su na ovaj način, osim povećanja mlečnosti, poboljšanja kvaliteta mleka i opšteg stanja krava, rešili problem radne snage i ostvarili značajne uštede struje.

U saradnji sa kompanijom Sano, na farmi Mužlai godinama unazad primenjuju se najmoderniji koncepti ishrane i uzgoja mlečnih krava. Goveda nose moderne pedometre koji signaliziraju o svim promenama za svako grlo pojedinačno, a istrenirana su da sama odlaze na automatizovanu mužu.

Putem ovog sistema ujedno se obavlja kontrola kvaliteta mleka, čišćenje uređaja za mužu, transport i skladištenje mleka, prate se sve aktivnosti i zdravstveno stanje krava, analizira produktivnost svakog grla i daje predlog za povećanje proizvodnje mleka.

Na farmi „Mužlai“ kažu da trenutno pregovaraju za kupovinu trećeg robota, koji bi im omogućio da zatvore krug i u potpunosti automatizuju proces muže krava.

Farma „Mužlai“: Automatska muža krava za bolji kvalitet i veće količine mleka
Ostale vesti iz ove kategorije