Poljoprivreda

Porodica Bukurov uzgaja jagode za domaće, ali i za rusko tržište

Vukašin Ljubojev | 4. jun. 2021. | 8:58 | Poljoprivreda

Porodica Bukurov iz Bečeja uzgojem jagoda počela je da se bavi pre sedam godina i to najpre kako bi zadovoljila lične potrebe. Posle nekog vremena rešili su da svoje proizvode ponude na tržištu, prošire proizvodnju i da na parceli veličine hektar i po posade blizu 50.000 sadnica.

Odlučili su se za proizvodnju na folijama, kako bi jagode “upile” što više sunca i samim tim bile što slađe i ukusnije, objašnjava naša sagovornica Bojana Babin Bukurov i sa ponosom kaže da se one uzgajaju na najboljoj zemlji, koja se nalazi oko njihovog salaša. Na toj površini uzgajaju konzumne i industrijske sorte.

Jagode se svakodnevno moraju zalivati, a naša sagovornica kaže da ih navodnjavaju uz pomoć sistema kap po kap. Kada je reč o primeni agrotehničkih mera, jagode se prskaju pre cvetanja kako ne bi imalo uticaja na plod, kaže Bojana i dodaje da ih nakon toga više ne tretiraju ni sa čim.

Kada je dobra godina, dnevno uspevaju da naberu i po tonu jagoda. Međutim, ova sezona je počela manjkom sunca i povećom količinom padavina, zbog čega će ovogodišnji rod biti nešto slabiji, objašnjava Babin Bukurov. U ovaj posao je uključena cela porodica.

Ovaj posao treba voleti i treba biti spreman da on zahteva mnogo odricanja, objašnjava naša sagovornica.

Proširenje proizvodnje biće moguće tek za četiri godine, jer su na četiri hektara oranica posadili detelinu, koja će pripremiti zemljište za nove sadnice.

 

Porodica Bukurov uzgaja jagode za domaće, ali i za rusko tržište
Ostale vesti iz ove kategorije