Kultura

MKD „Petefi Šandor”: 78 učesnika na takmičenju u recitovanju povodom Dana poezije

Redakcija TV Bečej | 13. april. 2021. | 11:04 | Kultura

Povodom 11. Aprila, Dana poezije, po petnaesti put održano je takmičenje u recitovanju za osnovce u opštini Bečej, prošlog petka u velikoj sali Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor” u Bečeju, a u organizaciji MKD „Petefi Šandor” i Mađarskog pozorišnog udruženja „Perem”. Na takmičenju je učestvovalo 78 recitatora iz Bečeja, Drljana, Bačkog Gradišta i Poljanica.

Takmičare je saslušao tročlani žiri u sastavu Anamarija Pakai Oros, nastavnica mađarskog jezika u Gimnaziji Bečej, Žofija Mađar članica Narodnog pozirišta iz Subotice, i Roland Laslo student četvrte godine Akedemije umetnosti u Novom Sadu, a ocenjivali su ih, u pet grupa,  poštujući sve epidemiološke mere, u  kategorijama: prvih razreda, drugih razreda, trećih i četvrtih, petih i šestih, i sedmih i osmih razreda. Članovi žirija istakli su i glavne kriterijume po kojima su ocenjvali.

Među prvacima, kojih je učestvovalo 27 takmičara, najbolja je bila Žofija Hodi, ispred Julije Deak I Hane Sabo. Zbog samouverenosti Aron Bartus osvojio je posebnu nagradu, a Žoka Der zbog izražajnog govora. Žiri je među prvacima podelio još pet posebnih nagrada. Među drugim razredima Dorka Horvat I Mikša Horvat je delio prvo mesto, drugo mesto pripalo je Benjaminu Bukliju, a treće mesto osvojio je Leonel Šeljmeši. Posebnu nagradu dobila ja Amadea Lovaš I Martin Mate. U kategoriji 3. I 4. razreda prvo mesto osvojila je Petra Butaš, ispred Oršolje Ferenci I Rebeke Božik. Posebnu nagradu dobio je Vince Štefaniga. U kategoriji 5-6 razreda Ivet Kišutcai je osvojila prvo mesto, na drugom mestu je završila Vanesa Hanak, a treće mesto su podelili Botond Herbatenji I Ville Konc. Florijan Batori je za izražajan govor osvojio posebnu nagradu,  koju su još u ovoj kategoriji dodelili I Lavu Kruezio-u I Vivien Sabo-u.  Među najstarijim takmičarima u kategoriji sedmih I osmih razreda Kinga Horvat je osvojila prvo mesto, Todor Varo je drugi, a treće mesto delili su Evelin Deak I Antonio Konc. U ovoj kategoriji posebnu nagradu osvojila je Noemi Gal.

Na takmičenju u recitovanju povodom 11. aprila, Dana poezije, koje je organizovano pomoću podrške Fondacije „Nemzeti Kulturális Alap” i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, svaki učesnik je dobio priznanicu, CD i hemijsku olovku, a svaki takmičar, koji se plasirao dobio je poklon knjigu.

MKD „Petefi Šandor”: 78 učesnika na takmičenju u recitovanju povodom Dana poezije
Ostale vesti iz ove kategorije